Ode aan de dood

Ode aan de dood

woensdag 7 maart 2012

Mogelijk Filosofisch Voorwoord


Le silence eternel des ces espaces infinis m'effraie.”
-Blaise Pascal, Pensées, 1669-

De onrijpe mens is snel geneigd een monopolie op de waarheid op te eisen. Zijn emoties en passies drijven hem naar een epistemologische dictatuur. Die neiging wordt versterkt wanneer het aankomt op zijn eigen leven. Hij wil leven zoals hij wil leven, volgens regels die hij heeft opgesteld of desnoods mee akkoord gaat. Kijkt hij achterom, dan ziet hij het ontstaan van een eigenheid, een onmiskenbare singulariteit die in de wereld een plaats inneemt die geen ander toekomt. Kijkt hij om zich heen, dan ziet hij een vrucht, rijp om te plukken, of een braakliggende akker, slechts bloeiend in onkruid en modder, maar hoe dan ook de plaats waar hij een hand in speelt, een hand die niet geketend zal worden door een ander dan zichzelf. Kijkt hij voor zich uit, dan ziet hij de volbrenging van al zijn dromen en wensen en het graf dat voor hem klaar staat, met een epitaaf ter zijner vereeuwiging. Mag ik u vragen wat een mens doet wanneer hij wel rijp is? Waar ligt de grens tussen de hybris van de jeugd en de overmoed van de volwassene? De mens is een dier dat domineert, zowel in staat als in gezelschap en wanneer de buitenwereld niet op de knieën valt, begint hij aan een innerlijke zelfkastijding ter controle van de ziel. Spreek woede en word gehoord! Spreek liefde en matiging en vind een wereld die doof is geworden door te luisteren naar uw tegenstander!
Maar laten wij waarheid zoeken in onszelf. Wat vinden we dan? Niet meer dan steentjes van een mozaïek, die steeds van vorm en kleur verandert, naargelang de toeschouwer zijn gemoed. De wereld is groter dan het menselijk besef van de ene en ook van de vele. Zij sijpelt tussen opvattingen door, een onuitgesproken destillatie van verleden, heden en toekomst, niet gebonden aan categorieën of vastgelegd in oudewijvenpraat. De wereld rust in de ervaring en emotie voor taal en gedachte. Zij passioneert ons om dan te verdwijnen wanneer wij haar willen aanspreken, als de verlegen geheime geliefde, die zwijgt wanneer haar fluisteren door haar geliefde wordt beantwoordt.
Waar moeten wij dan waarheid zoeken als wij zelf geen totaliteit bezitten en de wereld te schuchter is om onze vraag te beantwoorden? Zoek waarheid bij de werelden die wel tot u spreken. Zoek waarheid bij uw medemens en tracht de mozaïek te herbouwen. Spreek tot anderen en ontdek de indirecte stem van de wereld om ons heen, want zoals de puzzelaar het voorbeeld van de doos begint te herkennen in de kleine constellaties van puzzelstukjes die hij al heeft gevormd, zo beginnen wij de wereld te herkennen in het samenbrengen van gedachten en visies, hoewel wij het zonder voorbeeld zullen moeten stellen. Spreek en luister, ontdek waar de grenzen van uw singulariteit liggen en een overstap naar het transcendente, naar de ander en naar de wereld wordt gezet. Laat u troosten door de woorden van een ander en laat u verleiden door zijn tong.
Het leven is te groot om te vatten in en op zichzelf, haar essentie ligt in haar uiterlijkheid. Bewonder haar, bestudeer haar, maar vergeet nooit dat zij nooit volledig de uwe zal zijn, maar steeds op zichzelf blijft bestaan, toegankelijk voor allen, maar slechts te bezitten voor hen die haar delen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is het voorwoord voor een korte paper die ik moet schrijven dit jaar. Of hij ook bij de paper zal worden toegevoegd, hangt af van het aantal pagina's dat mijn paper heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten